Bättre nu

Blogg

Nu inleds lusseveckan. Så då ska natten vara mörk så Lucia kan skrida fram som en ljusbrud i mörkret.
Sen vänder det äntligen!
Elliot har varit sjuk en vecka nu. Febrig och ont i mun och svalg. Inte äta och helst inte prata heller. Doktorn säger virus så det är bara att härda ut.
När man gick i skolan var det mysigt att vara sjuk för att man kunde ligga kvar i sängen. Slippa gå ut i mörkret och kylan.
Men det var ju det där att man var sjuk och det var inte behagligt. Bäst att bara dåsa bort. Härligt att bli bättre men då skulle man snabbt ut igen. Lite trött in i selen med massor att ta igen.
Jag läste rätt mycket bra böcker i min sjuksäng. Varje vinter halsfluss! Speciellt på vårvintern var man trött och mottaglig. Då fick jag gå till doktor Klas som suckade över min fula hals. Hans fru var sköterska och en femetta på att ta sänkan. Kändes inte och det blev inga märken. Så fick jag penicillin och blev frisk.
Vi glömmer hur det var för inte så länge sedan. Innan penicillinet kunde en halsfluss leda till ” äggvita”. Och det var en allvarlig komplikation som en del inte överlevde.
Här på Torsö låg en ung kvinna och dog av detta samma vår som hon skulle stått brud.
Jag minns henne hur hon låg i sin soffa. Hon var vänlig och vacker fast trött. En oerhörd förlust. I familjen fanns två barn, en pojke och en flicka.
Jag var liten och minnet av henne lever fortfarande i mig. Det var obegripligt att den unga kvinnan jag pratat med var död, borta.
Mycket har hänt sedan dess på medicinens område. Fast nu kanske vi är på väg att slarva bort penicillinets botande kraft genom att missbruka det, överanvända.
Övermod blir aldrig lagom. Vi sågar förvånansvärt ofta av den gren vi sitter på!
Skynda långsamt och med eftertanke!