Bevarande

Blogg

Choklad med vispgrädde och två leverpastejmackor är mättande och gott på morgonen. Det har jag precis serverat mitt barnbarn. Han kan själv, men det är en glädje att ge honom det, som jag inte kan låta bli. Är inte beredd att träda åt sidan ännu.
Vi fick det när vi bodde hos mormor på Skallgångsbacken i Spånga. Nar jag kom upp undrade hon vad jag ville ha. Hade jag önskat nybakad sockerkaka så hade hon fixat det också. Det är så man fostrar en blivande farmor, som vet hur det ska vara.
På den tiden fanns inte lättlöslig O boy utan man fick börja från början;
Kacao röres ut i grädde. Det feta pulvret löstes i den feta grädden. Och så socker. Därefter i med varm mjölk och hett vatten. Röra hela tiden -och smaka. Speciellt grädde, kakao och socker blev en ljuvlig röra, som måste avsmakas hela tiden och ibland fyllas på lite.
Till detta kunde jag få macka med Raketost. Raketost var en mjukhård ost i ett papprör, som sköts upp och ut ur röret och skars av elegant med en bomullstråd. Då fick man exakt den önskade tjockleken. Puttades liksom nerifrån botten på röret.
Oj så gott och spännande. Detta serverades aldrig i föräldrahemmet i Malmö, bara hos mormor. En smakade ungefär som Kavlis mjukost idag men var fastare för att kunna skjutas upp ur cylindern.
Mormor satt aldrig med, hon cirklade omkring och serverade.
Annars satt hon utanför skafferiet på en blå kökspall och åt överbliven kall gröt, lite för ljudligt.
Mormor hade en marmorskiva på arbetsbänken för att kakorna blev finare då. Jag har alltid velat ha det, men det har liksom inte blivit av. Så här bakas inte så mycket kakor för det blir inte bra utan marmor att kavla på.
Under bordet här på verandan står den blå kökspallen, skavd och sliten.
Får inte målas eftersom patineringen minner om mormor.
Det kommer väl en tid när den blir en gammal pall bland andra, kanske hamnar på loppis.
Men inte än så länge jag finns.
Förändringar är väl ounvikliga, men vissa miljöer måste bevaras till varje pris. De har en viktig historia att berätta och de är unikt vackra.
Så är det med Torsö Fiskehamn.