Början och slut

Blogg

Idag fyller Liselotte år. Sist i raden av våra novemberfödelsedagar. Gratulerar, hoppas hon får en fin dag.
Om precis sex månader är det den 24 maj. På väg in i försommaren, årets bästa tid. Ljust och grönskan är skir fortfarande. Bokskogen är ett grönt valv över vägen. Vitsipporna är nästan överblommade.
Denna lilla plats där världen tar slut; världens ände. Så står det på skylten, här slutar allmän väg. Ska du komma längre åt det hållet får du ge dig ut i en båt.
När du beger dig hit kommer själva läget som en överraskning. Genom Istaby som glesas ut och övergår i några små röda stugor vid vägen. Och så den överdådigt vackra bokskogen som blir tall, gran och blandskog.
Du tror att det ska fortsätta med skog, bebodd och bebyggd med sommardrömmar. En del har utvecklats till bekväma åretrunthus numera.
Så när du minst anar det lämnar du skogen och befinner dig i ett fiskeläge, hamn och hav.
Vita sandstränder både åt öster och väster.
Den västra stranden är vit, långgrund och vit. Reflekterar ljuset så att ljuset blir som över Skagen. Alla färger fördjupas och solnedgångarna flammar över Sillnäsudden.
Omgivet av hedmark och långpromenade ligger det där, det lilla läget. En gång en liten hamn, myllrande av liv och aktivitet. Fiskare, båtar och nät med fisk som bärgas. En liten affär att handla livets nödtorft i. Trädgårdar med jordgubbsland, fruktträd och grönsaksodlingar. En och annan hönsgård för självförsörjning av ägg.
Ett samhälle med självförtroende, man klarar sig här. Det finns ett eget liv.
Numera är all självförsörjning borta. De som bor här måste söka livets nödtorft en bit härifrån. De små fiskarstugorna har blivit endast sommar och helgbebodda. Några bebos året runt av pensionärer. Fisken i havet är  inte mer. Inga fiskebåtar, nöjesbåtar ligger där på sommaren. De gamla fiskesumparna ligger kvar lite dekorativt och näten hänger som prydnad. De grå pinnarna i garnhagarna är borta, men tomterna har behållit den långsmala fiskelägesformen.
Men det är fortfarande vackert. En sommardröm för alla barn som går omkring kravlöst under ljusa kvällar. Badar, leker och grillar tillsammans.
Läget kurar fortfarande ihop sig över vintern. Det lyser i några få hus för det dagliga åretruntlivet är inte mer. Vi behöver bilar för att det ska fungera att bo här.
Kubbspelsgräsmattor som pliktklipps en gång i veckan.
Skogspromenden kan ge svampskörd.
Vi som är här har inte hittat hit av en slump på genomfart.
För här slutar allmän väg.
Här börjar och slutar barndomens sommarvärld forfarande. Vi är på fjärde generationen nu.