Fiktion

Blogg

Det är inte bara morgonen som är mörk. Det är kvällen oxå. På vintern ser jag mycket TV i mörkret. Det borde bara sändas romantiska komedier med lyckliga slut. Jag behöver bara titta i en tidning eller ta del av andra nyheter så vet jag att de inte skildrar verkligheten, men det bryr jag mig inte om. På kvällen vill jag ha sagor. Det skulle inte falla mig in att berätta sagor med hemska slut för mina barnbarn när de ska spva.  Lämna dem att somna tyngda av världens olyckor och ondska. Hur skulle det se ut?
Eller bara för att det finns toastopp måste de inte skildras i min avkoppling på TV!
Amerikansk komedi skulle berätta det som ett slapstick med oändliga komplikationer , obeskrivligt överdrivet och äckligt. Vår hjälte har orsakat det hela ochi sina försök att fixa blir det hela bara värre. Det är inte kul vet alla som behövt gå på toa i ett hus där toan tillfälligt inte vill spola ner. Det är INTE roligt!
Med en suck måste jag gå ifrån min TVplats eller försöka zappa vidare.
Vackra djurprogram kan man se. Men så ska de också skildra ALLT! Man får se en jakt på en vacker gasell som blivit skild från flocken. Hejar på gasellen fast jag vet att lejonen behöver mat till sina ungar. Så är det i naturen förståss, men jag vill inte titta på!
Kött äter jag, men vill inte veta hur det hamnade i min affär.
Så kan man se historiska program. Där vet man hur det ska gå. Och så blir det, men man behöver inte vältra sig i de ångestskapande otäcka detaljerna.
På kvällen vill jag ha det lagom snällt och förljuget.
Såg den fantastiska filmen ROMA härom kvällen. Den berättade rakt fram, i underbara bilder en sann historia om sanna livsvillkor. Vek inte undan från det svåra, men vältrade sig inte i det. Lugnt och kärleksfull skildring av en grupp människor. Jag var väldigt engagerad och fruktade hela tiden katastrofer som skulle bryta det lugna tempot.
Det blev inga sådana upprörande händelser. Livet var svårt nog ändå, men det fanns en värmande känsla av kärlek och omtanke som bar.
Fast när den var slut kunde jag inte gå till sängs med engagerade och anspända sinne.
Fick sappa fram något ytligt tjafs att halvsova till först. Solsidan eller nåt.
Sån är jag i vintermörkret på kvällen.
Jag tycker jag är gammal nog att bestämma själv vad jag vill öppna mitt sinne för.
Och en bra film som man måste bearbeta blirara bättre med tiden. Som ett moget vin.