Girighet

Blogg

”Häromdagen hittade jag en plånbok med 1500 kronor. Jag tänkte lämna tillbaka den men så kom jag på att om jag själv hade förlorat en plånbok med 1500 kronor så skulle jag nog vilja att jag fick lära mig en läxa.”
Emo Philips ( född 1956 ), amerikansk komiker
Så kan man tänka. En erfarenhet och lärdom för livet är kanske mer värd än 1500 kronor? Varar i all fall längre. Men ändå. Min slutsats blir att jag skulle vara så tacksam om någon gav mig mina pengar, som jag trott vara förlorade. Så på kort sikt är det den enda bra lösningen. Hur det blir på lång sikt, lärdom och så, intresserar mig inte just då.
En gång hittade jag 500 kronor på stengolvet på Systembolaget. Den låg där alldeles själv, inte någon människa i närheten. Som en god människa borde jag ha givit den till expediten när det blev min tur. Men det gjorde jag inte. Jag köpte lite extra vin till oss i stället. Det sökte mig något efteråt. Tänk om det vore jag. Kommer till nästa affär och kan inte betala maten till exempel.
Samvetskval när jag inte gjort det som man borde.
En gång gick jag förbi ingången till Domus på Triangeln i Malmö och där låg en guldtia och en silverfemma på marken. Jag böjer mig för att ta upp och då rycks de undan och fnitter hörs i närheten. Genant! Hände mig här på Torsö en gång. Jag kom från Västra på väg ner mot Hamnen. På vägen strax innan Rudolfsson läg en rejäl börs. Böjde mig fram för att ta. Då rycks den undan och muntra skratt hörs från buskarna till höger. Pinsamt! Knöt skorna och låtsades att det var det jag skulle, men det fattade väl alla.
Vännen Lasse bodde nära Västra stranden. Satt ofta på sin veranda och tittade på badgästerna, sälarna kallde han dem lite träffande. Så han konstruerade en turistfälla. Klistrade fast två väl synliga mynt på en sten och hade mycket nöje av hur en och annan försökte ta. Det var kul, men lite taskigt mot barn, som trodde de hittat glasspengar.
Mot barn var han alltid generös. Han tömde ut alla mynt i en glasburk. En lycklig pojkGustav fick ta så många han kunde gripa om med en hand
Hans 7-års hand blev jättestor!