Gudar finns

Blogg

Drömmar om ett annat liv. Rik, vacker och begåvad vill jag vara. Och så frisk förståss.
Kändisliv , eller mitt intresse för det, är kanske i stället för.
Om jag gillar personen/erna så är beundran välförtjänt. Lite av ljuset faller även på mig för det är mina människor.
Om jag inte gillar så kan jag ta avstånd. Ge luft åt min avunsjuka. Leta fel och bejaka deras eventuella motgångar.
Jag prenumrerar på ”Kändistidningen”. Den kommer på onsdagar varje vecka. Har ett jätte bekräftande korsord. Jag går snabbt från klarhet till klarhet. Känner mig tillfredställande smart, men det är på gränsen att det går för fort.
Så är det reportagen om kungliga familjers inre relationer. Bilder med tvetydiga ansiktsuttryck illustrerar och ska förstärka texten. Man kokar verkligen soppa på en spik i hypoteserna om hur det är. Men jag känner mig bedrägligt välinformerad. Undrar hur de det gäller upplever det.
Tidningen lanserar en historia om hur det är och accompanjerar med bildar som bekräftar.
Så jag ”vet” varför kungen ser så surbestämd ut just nu. Och hur det är mellan de kungliga svägerskorna i Storbritannien.
Behovet av en fjärran överhet att identifiera sig med och fantisera om har alltid funnits.
De gamla gudasagorna i kulturerna har haft samma roll.
Läs om de nordiska gudarna, grekisk och romersk gudavärld. Full av drama, kärlek och hat katalyseras våra behov av att beskriva mänskliga relationer.
Jag tillskriver dessa idoler känslor, som ger tillfälle att leva ut egna konflikter. Och att må bra för att jag ibland känner jag mig bättre.
Och så kan jag beundra mina förebilder. De är mina, fast de inte vet det.
Då gäller det att de inte är för profana.
De måste vara väl klädda och gifta sig bland likar. Om någon utifrån introduceras och ska vara med så får man strö fepulver, som från PeterPans Älva Tingeling på dem. Pulvret består först av speciella titlar, som markerar att de inte är som folk är mest.
Min övertygelse är att detta behov av idolisering finns vare sig vi erkänner det eller ej.
Tänker på konstiga realityprogram i TV-tablån där man får inblick i utvalda familjer, Wahlgens till exempel. Så kan man fylla på med skriverier i pressen.
Ibland tar det sig farliga och extrema uttryck, Stalin, Lenin och Mao är exempel på människor som blivit gudar, trots att de kommer ur en jämlikhetsrörelse.
Vi har nog ett evigt behov av Gudar.