Gyllne morgon

Blogg

Fridfulla timmar på morgonen. Endast jag är vaken. Och så goe Sven-Peter som troget levererar tidningen in genom kattluckan här. Så gott att få den ända in i hemmet!
Maken drar sig eller slumrar fortfarande i sin sköna bädd.
Jag har numera svårt att ligga kvar. Längtar till min veranda med kaffe å allt. Kan ju sova middag på dan numera om det behövs.
Som barn var vi säkra på helgmornarna. Föräldrarna sov så vi hade huset ör oss själva utan övervakning. Så vi passade på att prova sådant de säkert stoppat.
Göra sockerdricka till exempel. Och det är ju logiskt utifrån namnet; dricka med socker i.
Vi hade aldrig läsk hemma, men var bekanta med det genom farmor och farfar, som alltid hade hemma. På lördagen när vi lyssnade på underhållningsprogram på radion fick vi vinbärssaft, vilket aldrig skulle serveras en vardag.
Så läsk var något extra. Vi måste prova om vi kunde göra själva. Och lika bra att göra ordentligt. Många glas plockade vi ner från köksskåpet, hällde på socker och blandade i vatten. Hällde och rörde, skvätte vatten och knastrigt socker. Men det blev inte sockerdricka hur vi än vispade. Jag minns inte vad föräldrarna sa eller gjorde, men de ångrade säkert att de inte steg upp och tittade efter.
Ni vet, när det blir så där tyst. Då är det något på gång, som förmodligen skulle behöva stoppas.
En morgon la vi ner ett jättejobb på att sätta modellera på köksgolvet. Vi hade en gul linoliummatta med klara färgprickar på. Så vi satte små klickar modellera i exakt samma färg på golvet. Jobbigt och krävande arbete. Vi var väldigt belåtna med vår prestation tills det blev ett abrupt slut när föräldrarna steg upp.
De var inte alls imponerade av jobbet utan vi fick ligga där och plocka bort varenda bit lera!
Viktor var det första barnet som föddes medan vi bodde på Repis tisammans med jämnåriga. Jag skulle in på förmiddagsföreläsningar så han behövde passning. Han var trygg med grannarna i huset så jag bar in honom till dem. Han fick sitta i deras säng mellan dem tillsammans med en låda småbilar av metall. Han var nöjd. Bankade bilar i huvudet på dem om de slumrade till.Det fungerade hur bra som helst!
Olika perspektiv men morgonstund har guld i mun.