Lösningskod

Blogg

Nu vet jag vad som är problemet!
Det som gör att det är så trögt att stiga upp på morgonen. Först har jag varit ute och vattnat toan mitt i natten. Smyger i mörkret för att inte bli för vaken. Då dyker en svart skugga upp från sidan. Snubblar nästan. Det är katten Figge som hälsar mig! Då kan du lägga upp lite ny mat när du ändå är uppe, säger han med kroppsspråket, och stryker vänligt mot mitt ben. Det är lika bra, tänker jag. Tvingas tända lite för att klara av det.
Släcker snabbt och rumlar in till min fortfarande mysigt ljumma sovplats. Rättar in kroppen i rätt läge och försöker glömma att jag varit uppe. Ibland går det bra och jag slumrar in. Dröjer det så hinner tankarna ifatt. Problem jag bör grunna över dyker upp och fodrar engagemang. Slappnar av och koncentrerar mig på icketankar. Blundar och låtsas att jag ligger i solen och slappar. Det brukar funka med denna moteld
Just nu har jag ingen aning om när morgonen kommer eftersom det är jämnmörkt utanför fönstret. Vaknar kring klockan sex, men vill helst vara kvar i bädden till strax efter.
Måste kolla klockan. Är det för tidigt upprepar jag avslappningsövningen i solen och somnar ibland igen. Om jag inte måste på toa förståss.
Efter klockan sex är lösningskoden rätt. Toabesök, släppa ut katten och ta med tidningarna till verandan.
Måste sätta på kaffet och ta fram morgonkopparna. Tänder lampan och sätter på radion.
Det känns som en riktig lösningskod. Puttar igång den nya dagen på nästan rituellt sätt. Kan luta mig tillbaka och lyssna på mergonradion om allt gått väl so far.
Jag gör allt rätt för att slippa göra något på en stund.
Missar jag något så går det inte att slappa.
Kollar nattens mail. Så här års reklam inför julen. Irriterande att min mailbox blivit en marknadsplats. I ren protest kastar jag all reklammail utan att fördjupa mig i erbjudanden och löften.
En bra morgon har jag obehindrat passerat dessa lösningskoder. Det ger mig en stunds kravlös tid, vilket var precis vad jag ville.
Precis som i allt nuförtiden måste rätt lösningskod presenteras i rätt ordning.
Det är det som är problemet.