Mörka ljuset

Blogg

Håller morgon. Fortfarande i mörker. Vi har kvar våra ljusslingor i trädgården och grannarna också. Det ljusar upp mörkret.
Ett mörker kan vara varmt ch vänligt. Speciellt om omgivningen är bekant och natten är ljum. En sommarnatt när ögonen långsamt fått anpassa sig till det som omger är underbar och oftast fylld med dofter.
En iskall vinternatt i obekanta omgivningar känns skrämmande fientlig. Kan innehålla vilka farligheter som helst. Osäkerheten gör att rädslan vaknar och växer.
Förr hade vi inte gatlyktorna tända året runt här. Man sparade in på ljuset under de ljusa sommarnätterna.
Det tyckte jag och många med mig om. Sommarnatten blev verkligen förtrollande ljus. Som det fungerar nu med tänd belysning så blir omgivningen kring ljusskenet mörk eftersom ögats anpassningsförmåga till lite ljus blir sämre.
Jag minns att jag inte gillade  att man belyste natten även under de ljusa sommarnätterna.
Äldre människor välsignade den åretruntupplysta verkligheten, men det blir absolut mörkare överallt i utkanten av ljusskenen.
Det är oftasr behagligare att gå utan ficklampa i natten när ögat väl anpassat sig. Med ficklampan på blir mörkret utanför ljuskäglan svart och kompakt. Farligt, kan innehålla vad som helst som jag inte ser.
Och nyheterna i media riktar sin uppmärksamhet och belyser selektivt. Mycket blir bekant och vant, men det som befinner sig utanför, i mörkret, är obekant och kanske farligt.
Botas med kunskap som jag får söka själv.
Kunskap är makt.
Nu ljusnar det och hotfulla figurer utanför blir åter vänliga buskar som viftar i vinden.