Plats på jorden

Blogg

Vinjetten är uppe vid Gruset. Här rullar förtexten upp.
Läget vid havet. Bokskog på båda sidor. Zooma in. Vackert även i avlövat skick.
Glider sakta fram. Stengärdesgård till vänster fram till det lilla torpet. Torpet är omgivet av en stor öppen yta. Här bodde en stor familj för länge sedan. Så blev Benny kvar, enda flickan Rut gifte sig och flyttade någon kilometer söderut mot kusten, till Västra med sin klene man Oskar. Benny bodde kvar med mor och lät katterna okontrollerat föröka sig i trädgården. Hade fina grönsaksodlingar. Mitt emot växte vitsippor, ormbunkar och några nattvioler. Och så Bonnakärret med sina svärdsliljor längre in.
På hösten kantarellmarker på båda sidor om vägen.
Efter torpet en stig in i skogen till vänster mot den lilla vattensamling där någon sänkt/lagt en rostande hushåll,askin för fyrtio år sedan. Innan dess en vacker plats att träna skridsko på i vintertid.
Till höger, där bokskogen övergår i tallskog går en stig in. Bra blåbärställe och en väg mot Västravikenstrand genom Trollskogen eller vidare ut mot Sillnäs.
Längre ner brevlådor för skogens familjer och så en skylt som välkomnar till Bonnaferet, som skogen heter.
Här syns husen och de små täpporna i tallskogen. Byggdes på arrendetomter av folk, som fått råd att skaffa sommarstuga. Det skedde från 50-talet och framåt. Idag en blandning av påkostade hus och mindre enkla med små trädgårdar omkring. Naturskogstomter och välorganiserade, ambitiösa trädgårdar kring husen. De hukar, byggda företrädesvis i ett plan. Förhäver sig inte på höjden. Älskade av sina skapare. Här har sommardrömmar förverkligats  och barn haft sina sommarlov.
De första inbyggarna har naturlig avgång och en ny generation tar plats. Några få hus bjuds ut av mäklarskyltar.Hus ärvs och går vidare inom familjen.
Många trolska sommarnätter har dolt förälskerser och första kyssar.
På morgonen ett annat liv. Morgondopparna går den korta sträckan ner till havet. Långgrunt, men fortfarande traditionella nakenbad på morgonen för vanans makt är stark.
Under dagen ett intensivt badliv på den fina vita sanden. Underbart med långgrunt för barn och föräldrar.
Finns flotte för de mer avancerade badarna och en bastu för gemensambad och en och annan öl.
På kvällen promenader för att titta på solens nedgång över Sillnäsudde. Ljuset över den grunda Västraviken reflekterar den vita sandbottnen och gör alla färger klara och intensiva.
Mänskligt liv på en älskad plats på jorden.

Fått det av mina föräldrar och ska ge det vidare till mina barnbarn.