Respekt

Blogg

Operstionen lyckades, men patienten dog. Så kan det bli om man inte tänker efter före.
Här har vi en vacker plats att glädjas åt. Alla är välkomna att njuta.
Så vi vill komma så nära som möjligt. Det går bra med en promenad eller cyketur. En del promenerar med bilen. Tar en tur ner till havet, till hamnen. Sitter kvar i bilen och njuter av utsikten om det regnar och blåser. Eller kliver av och tar en liten bänksitt med andra besökare. Här ses vi. Mål för kvällspromenaden. På kajen sitter flytvästförsedda pojkar med sina metspön. Väntar tåligt på det lilla rycket. Håvar och spannar förser  med studiematerial. Allt återbördas till havet på sin plats där det var. Jag försöker läsa om spigghannarnas vakt vid ungar och bo. Blir säkert störd, men det är svårt att värna friden för dem.
Hit kommer man cyklande från närliggande samhällen med fikakorg. Gott  blir godare här på denna fina plats.
Grill, vi ses i hamnen, tag med vad du/ni vill ha. Så äter vi tillsammans.
Tag med en bok och slå dig ned i sol eller skugga.
Eller bara sitt. Det dyker alltid upp någon att språka med. Familjer på väg till stranden passerar med dagens packning. Rustade för heldag. De kan relativt tryggt springa i förväg. Ingen skymmande trafik hotar. Tidigt kan du vingla ner på din första egna cykeltur.
Frihet och trygghet ger rika barndomsminnen.
Utsikten från närliggande Holmen är bedårande unik. En liten fiskehamn vilar på sina traditioner. Fisket är slut. Än finns de som kan berätta hur det var. Gistna sumpar ligger på hamnplan, som reliker från andra tider.
Berömda repliker traderas till nästa generation.
Det blåser snålt och en gubbe huttrar till och informerar: Nu ska jag hem och ligga bak asen på mossan. Där är det varmt och gott.
Eller gubbgänget som förväntansfullt åser en nykommen segelbåt köra på sandbanken i hamnöppningen: Där gick han på!
Samma andas barn är undervattensstenen Nykommen. Ni förstår säkert varför. Inte illa ment men kärvt och godmodigt.
Skall denna plats behålla sitt värde för alla får vi visa respekt. Man kan inte skaffa sig första parkett genom att bo i en busslik husbil framför alla andra.
Vissa platser borde skyddas för allas skull.