Ålder

Blogg

Bort med åldersdiskrimineringen. Ålder är en siffra som anger hur länge du levat.
Vad det i övrigt innebär är individuellt.
Kroppen blir väl sliten och får sina skavanker. Men kan fungera bra med lagom användning, mat och frisk luft. Risken för att bli sjuk ökar eftersom exponeringen blir längre med ett längre liv.
Det mest intressanta är det mentala. Här blir det sorgligt ofta förväxlat med brister i förståndet. Ibland blir jag irriterad på den mjuka, lite medlidsamma tonen hos den jag talar med. Avsedd att signalera empati med min höga ålder. Här behövs hjälp och sympati. Snällt, men lågt ställda förväntningar är inte bra. Då är det nästan bättre att mötas som en dj–la kärring. Mer stimulerande och mentalt utmanande.
Tacka vet jag Barbro Westerholm. Nu kan jag nämna att hon är 85 år och sitter i riksdagen. Här är det relevant att säga hennes ålder eftersom det är det handlar om just nu.
Hon kämpar mot åldersdiskriminering, man ska inte tvingas att pensionera sig om man tycker arbetet är roligt och fortfarande har något att ge.
Som psykolog blir man bara bättre med åren, lugnare och klokare. Jag tyckte att jag kunde vara uppriktigare och mer stödjande allteftersom jag själv mognade som människa.
Kroppen behövde ta sig fram med taxi mellan uppdragen, takten och stressen kändes av. Men jag kom dit jag skulle och var fokuserad och total i min närvaro. Aktivt lyssnande, nyfikenhet och genuint intresse hjälper. Den som behöver psykologkontakten hjälper sig själv och hittar sina lösningar med gott och aktivt stöd. Jag kan inte svaren, de finns hos dig om du hör på dig själv när du pratar.
Alla svarar bra på positiva förväntningar och krymper med motsatsen.
I Sverige har vi en stor äldre befolkning som inte har motsvarande representation i vår riksdag.
Vilket kapital av livserfarenhet och klokskap, som vi inte använder!
Säger jag, som liksom Barbro vill fortsätta vara en röst i världen.