Barnets förundran

Blogg

Kungstornen i Stockholm är tvillingtorn, byggda på var sida om Kungsgatan på Norrmalm i Stockholm.
De invigdes 1924 respektive 1925. De var då Sveriges högsta  byggnader. Båda är 60 meter höga och har 17 våningar.
De var då också norra Europas högsta och första skyskrapor.
Det var väldigt märkvärdigt när man kom till Stockholm. Vi åkte dit med farmor och farfar och tittade. Man lutade sig bak för att uppleva hur höga och imponerande de var.
Alla filmer som illustrerar fredsdagen i Stockholm är tagna på Kungsgatan med folkmassor och konfetti. Nu senast i filmen ” Vår tid är nu”.
Det var väldigt märkvärdigt när farmor och farfar bjöd på restaurang högst upp i ett av tornen. Först att åka så högt upp med hiss. Sedan fönsterbord och den svindlande utsikten.
Fin restaurang med vita dukar och flott betjäning, hovmästare, välklädda servitörer med serviett över armen.
Jag tror att det var mitt första restaurangbesök. Förmodligen fick jag köttbullar med gräddsås och lingon. Korv var för simpelt och hamburgare fanns väl inte. Minns faktiskt inte vad men efterrätten! Oförglömlig. Glass, det var verkligen fest! Det fanns inte frys i hemmen så glass var ett evenemang att äta. Glass till kalas hemma leverades i kolsyreis strax innan den skulle serveras.
Här kom glassen in i en coup på ett fat. Tre välformade kulor och, höjden av lycka, med ett litet parasoll nedstucket.
Parasollet var av papper och trästickor. Det gick att fälla upp och ned försiktigt.
Jag minns att jag kände mig som en prinsessa i restaurangmiljön. Höjdpunkten var glassen. Jag fick ta med mig parasollerna, även farmor och farfars. Dem sparade jag länge tillsammans med sockerbitar med restaurangens text på. Skatter att skryta med när man varit så högt uppe och ätit middag.
Vissa minnen är förtrollade och för mig är detta så.
Så gick det till första gången jag kom upp mig i världen.