Besvärjelse

Blogg

”Önskar att du tappar alla dina tänder utom en och den har du tandvärk i.”
Här skräder man inte med orden. Detta är allvar!
Hört på radion plockat ur ett radioprogram; ”Jiddisch fur allé.” Det handlar om besvärjelser.
Jag tycker den är mäktig. Här finns inget att tillägga.
Jag får en bild av mannen med tandvärk i sin enda tand. Förmodligen en framtand i överkäken, att det är en man är av någon dunkel anledning självklart.
Undrar vad han har gjort för att förtjäna denna mäktiga ed?
Tandvärk är Värk med allt vad det innebär. Det bultar. Det ilar. Ihållande och skoningslöst. Inga pauser. Går inte att komma ifrån. Det bästa är väl att offra den enda kvarvarande tanden och kanske få lite frid.
Gustav Wasa den äldre hade ont i tänderna sägs det. Tänk, den unge hjälten. den förste att åka Wasaloppet!
Han grundade en dynasti, ett kungarike. Överlevde tre hustrur och blev far till tre kungar. Sparsam och despotisk. Härskade med sitt koleriska humör! Utmanade den mäktiga kyrkan och tog hand om dess rikedomar.
Stor, mäktigt fet och med hipsterskägg blickar han ner på oss från sitt klassiska porträtt. Och hela tiden med bultande tandvärk.
Ibland har man funderat på om det bakom MonaLisas mystiska leende också ligger tandvärk!?
Det innåtvända i blicken för tankarna till inre liv eller inre processer. Tandvärk eller förälskelse. Jag tänker det senare eftersom hon är kvinna och ung.
Vi tycker att det är konstigt med en mäktig man, vars dåliga tänder styr ett land.
Men tänk att en av världens mäktigaste män är helt beroende av hur hans hår ligger! Och det gör inte ens ont mer än kanske i själen!
Vad händer den dagen då det inte räcker till. Då inte ens den skickligaste frisör kan få håret att täcka den kala skulten. Darra månde världen!
Fantasin far hit och dit av att fundera över en besvärjelse.
Nu i valtider tänker jag på Göran Perssons löfte att alla ska ha råd att gå till tandläkaren. Vad blev det med det och kanske ett tips att förnya det så här i de sista skälvande dagarna.
Så att inte alla tänderna faller ut och man sitter där med en enda värkande tand kvar!