Bokslukare

Blogg

Jag var ständigt försedd med bra böcker under min uppväxt. Pappa älskade att handla böcker. Speciellt hos Envalls på Gustav Adolfstorg. Fröken Bennet hon som sålde böcker där. Så småningom övertog de hennes lägenhet på NK taket och bodde där många år.
Mamma sa alltid att den var ett radhus mitt i city. En perfekt kombination tyckte hon. Liten täppa utanför där katten Måmme kunde få lite luft.
Läste alltså omsorgsfullt utvald bra litteratur!
Men jag slukade allt jag kom över. Hos kompisen Snuttan ovh hennes syster Kicki kunde jag läsa tecknade kärleksnoveller. Hon var alltid blond och hade långt hår, rivalen mörkt kortklippt. Hjälten var mörk med lockar och smäktande blick. Sista rutan föreställde alltid en smäktande kyss.
Och så hade vi Femböckerna!
Författarinnan hette Enid Blyton. De skildrade ett kompisgäng i England som löste mysterier och fixade äventyr själva. Ingen vuxeninblandning, de förekom bara som skuggor i omgivningen.
Dick, Julian, Anne, Hunden Thimoty och pojkflickan George/Georgina klarade det mesta. Jag fick av kompisar i födelsedagspresent aldrig av föräldrarna. Det var inte bra litteratur.
Pappa andades ut när jag blev nöjd med Dorothy Parker -deckare
Och de var välskrivna och bra.
Men jag var allätare, ständigt läsande.