Hösten

Blogg

Grenarna viftar och himlen är blå. Börjar långsamt vänja mig och kanske acceptera.
Hösten ÄR här.
Som vanligt är det det avtagande ljuset som är svårt. Man tar lite på morgonen och så lite på kvällen. Och så ska tiden skutta en timma. Få tillbaka den timma som lånades i våras.
Fast vinsten är högst tillfällig. Känns som sovmorgon först men så kommer kvällen tidigare.
Allt har en ände men korven den har två, precis som dagern.
Dagern har en början och ett slut, vilket korven saknar.
Varför är uteköpt korv alltid godare än den man fixar hemma?
Det där speciella knaket när man biter i en korv från kiosken på stan.
Handlar säkert om att den kommer snabbt i din hand när du är sugen.
Hunger är den bästa kryddan.
En kokt korv med bröd i rättan tid och lagom temperad. Gott!
Man kan krångla till det med kryddor, grillyta och tillbehör, men det ökar inte upplevelsen så mycket.
Det blir liksom en annan grej, fodrar fler anvisningar som ska förmedlas till korvsäljaren.
Det enkla och klassiska med kokt korv, ljummat, mjukt korvbröd, ketchup och senap är överträffat tycker jag. Somliga vill ha extra stark senap, får den där lilla kicken upp i näsan. Det väljer jag också ibland.
Falu rut med smör och Kalles kaviar är också oöverträffat läckert.
Ibland krånglar jag till det och ska variera. Återgår alltid med en lycklig suck till ursprunget. Snabbt gott i rättan tid.
Som att komma hem när man varit ute och viftat ett tag.
Tänk hotellfrukosten i Rom. Olika bröd och pålägg, juice, yoghurt och serials. Ett helt bord med kakor och tårtbitar. Och frukt.
Eller i England, vita bönor i tomatsås, korv, bacon, stekta tomater och ägg, avslut rostat bröd och marmelad.
Gott där och då i sitt rätta sammanhang.
Vad är väl det mot en kaviarmacka på Torsö?
Tror jag måste fixa en nu!