Moral

Blogg

Så har vi den svårfångade moralen. Den som inger respekt. Tänkte på det när jag bredde smör på mitt knäckebröd. Duktiga, medvetna och moraliskt överlägsna brer på baksidan tänker jag barnsligt och enkelt. Det går åt mindre smör, du kan skrapa bort det överflödiga. Om det nu är öveflödigt? Kombinationen smör och knäcke är gott, men det ska ju smaka smör tycker jag och brer smör på framsidan där hålen är djupare och rymmer mer.
Falurut är bra för det är rejäla dalar i brödet.
Ja ni hör själva hur det står till med min moral i detta avseende.
Fast jag äter alltid upp maten på tallriken, för det har min mamma lärt mig. Om vi inte åt upp kunde det hända att maten togs fram vid nästa måltid igen.
Fast det är inte fint har jag numera insett. Man verkar så glupsk. Och i vissa kulturer fylls tallriken på eftersom jag tömmer den. Jag uppfattas som hungrig så länge jag tömmer fatet. Bra att veta. Inte bra att väluppfostrat stoppa i sig och äta tills man nästan spricker.
Det är också finessen med varma bullar och/eller rostat bröd. Smöret smälter liksom ner så det blir ordentligt smörigt.
Det är svårt att fostra barn som inte ska bli som jag. Stoppa i sig mer än vad som behövs. Jag har svårt att kasta mat. Fösöker göra om rester och äta upp. Dels fostran och så är det hur världen ser ut. Tänk på barnen i Finland hette det. Dom stackarna fick inte äta sig mätta. Så jag fick vackert äta upp även när jag var mätt.
Den oförglömliga, hemska sagan ur Min Skattkammare. En flicka skulle gå över en vattenpöl och la sin brödkaka på marken för att gå torrskodd. När hon kliver på brödet sjunker både hon och brödet ner i underjorden och försvinner. Hon var en fattig flicka som visade förakt för brödet och straffas gruvligen. Kan fortfarande känna skräcken jag kände som barn för detta att försvinna ner i underjorden.
Annat är det när en drottning ska gå torrskodd. Då sveper en hovherre av sin cape för henne att kliva på.
Av detta lär jag mig att fattiga måste ha högre moral för att klara sig här i världen.
Kan det vara så?