Tankar

Blogg

I morse vaknade jag halvfem och tankarna gick igång omedelbart. Problem som ligger framför mig radar upp sig. Tar några andras problem också medan jag ändå är igång. Det visar sig att det är magen som spökar. Men det är redan kört. Efter en lättnande förättning på toan borde jag kunna somna om, men icke! Tankarna tumlar runt och köar i huvudet. Jag sätter på radion för att komma på annat.
Så kommer katten Figge in och äter en mus på hallmattan. Lämnar några äckelskimrande delar. Tigger för en gångs skull inte mat. Han är mätt och somnar i korgstol på verandan. Jan suckar och snusar inifrån sovrummet.
”Tankar för dagen” sköljer över mig från radion utan att lämna några spår. Huvudet är redan fullt med egna tankar, finns inte plats för flera.
Elliot kommer ner, kliver nästan på musresterna hallen. Kollar musfällan under vasken. Tom som väl är. Orkar inte med flera möss denna morgon.
Han kelar med Figge som kelar tilbaka. Slickar hans hand och arm med sin sträva tunga. Han mystrampar i luften.
Nu ligger Elliot på min säng och tittar på sin platta. Road, skrattar till ibland.
Min telefon burrar och jag får lite facetime med Nancy och Willow i Nairobi. Willow skrattar, visar en bil, en grävskopa och en traktor samtidigt som han konstruerar en kulle av orange kuddar. Det känns närvarande och ändå långt borta.
Willow och Nancy var på en liten safari i nationalparken igår. Såg lejon.
Nationalparken ligger nästan inne i Nairobi. Minns att när jag var i Nairobi senast så hade några lejon tagit sig ut och vandrade förvirrrade och skrämda omkring bland den täta biltrafiken.
Då såg de inte ut som djurens konung utan bara som stora skrämda katter på fel plats.
Men Figge ligger här på sin plats i sitt kungarike.
Det blir en vacker dag med blå himmel, men nattens kyla dröjer kvar.
Kanske snart dax för frukost. Det är i alla fall hanterbara uppgifter för mig.
Lämna nattens grubbel och låta ljuset verka.