Ungdomsdagar

Blogg

Under våra välbeställda ungdomsdagar gick vi ofta på krog. Vi hade ett disco i Malmö och det gav utrymme för utsvävningat. Vi kallade det att svulla, något vi alltid gjorde när en tenta var över.
För det mesta gick vi på Savoy grill eller Kockska krogen. Ägaren Lars Lenderup nickade igenkännande när vi anlände.
På grillen skulle Jan äta Oxfile Sabatini, en oxfile med smörsvängda champinjoner, gåsleverpastej som flamberades i wisky vid bordet. Jag älskade deras Pustashnitzel, en grillad kalvfile med en ficka i. Fickan var fylld med en hemlig sås. På en bricka serverades tre fantastiska såser till. Recepten är fortfarande hemliga, ingår inte i Herrarnas Kokbok, vilket de flesta andra Lenderup krogars gör.
Till dessert glass, som bars in på en bädd av hö på en hötjuga. Barnsligt men kul.
Vi var där och åt Pustashnitzel med ett annat Malmöpar en gång. Och de var inte nöjda. Skickade ut maten tre gånger eftersom den smakade fisk. Vi tyckte det var pinsamt och Lars Lenderup kretsade oroligt omkring.
Kändes onödigt och var säkert bara en maktdemonstation.
Vi kunde också bjuda på krogen, lyxigt. Då var det roligt att sitta under valven på Kockska med släkt från annan ort. Och då beställde jag alltid Råbiff.
Servitören kom in med en vagn till bordet. I en djup tallrik vispades två äggulor pösiga. Så i med två teskedar dijonsenap. Fortsatt vispning, tillsätt långsamt två matskedar rapsolja så blandningen tjocknar lite. I med en matsked Wochestersås, två stänk Tabasko ochen matsked kapris. Några matskedar finhackad gul lök och rikligt med finhackad persilja. Blanda med en gaffel i 2-3 hg riktigt fin oxfärs, av mört oxkött.
Tag upp och fördela på två tallrikar. Mönstra och platta med gaffeln och strö över finhackad persilja. Några varv med salt och pepparkvarn. Klart att äta.
Denna råbiff ingår i Herrarnas Kokbok och är den jag gör, ofta på hösten.
Minnenas kavalkad!
Men nu ska jag göra kaffe.
Till det serveras Falurut med Kalles kaviar.
Gott!