Val

Blogg

Idag gäller det att alla mobiliserat. Vandrat eller vandrar iväg för att rösta. Din chans att påverka hur Sverige styrs de närmaste fyra åren.
Ibland känns valrörelsen som ett köpcentrum. Man skyltar med lockvaror. Reklam och kampanjer. Och tidningarna hänger med.
Man beskriver retorik och retoriska knep som det vore ett sportevenemang. Och hur man trixar i en debatt för att vinna poäng.
Förvirrande och känns som man vill rösta på någon som inte dansar med.
På sikt är det ju ideologier som gäller. Det är de som styr i det långa perspektivet.
Kom och köp konserverad gröt. Allt går att sälja med mördande reklam.
Minns ni frågan: Tommy eller Elvis?
Jag saknar den gamla känslan av folkrörelseförankring. Kanske finns den men känns inte så. Tankesmedjor och smarta reklambyråer, pr-nissar jobbar fram förslag. Vad är viktigt för folk just nu? Vilka grupper är stora och bör tillfredsställas.
Men jag tänker att när man står där och ska fatta beslutet, ensam bakom skärmen så är du inte dummare än att det är värdegrunden som styr ditt val. Den håller bättre in i framtiden.
Jag känner mig gammal när jag tycker att det var bättre förr. Man diskuterade värden och de belystes av skickliga journalister. Nu är det bara ett hetsigt, förvirrande spekulerande om vem som ska ta vem. Och hur blir det då?
Min mormor sa att det inte skulle komma någon skådespelare av värde efter Gösta Ekman d.ä. eller sångare efter Jussi Björling. Hon hade fel och det har väl jag också när jag inte känner mig hemma i det som idag kallas valdebatt. Det känns snarare som ett nyhetsspektakel.
Men den åsikten får väl stå för mig och mina erfarenheter.
Nu har jag i alla fall röstat.
Försökte skaka av mig allt rabalder och välja med hjärta och hjärna.